Снимка: Porsche

Производителят на спортни автомобили Porsche е първата германска компания, която официално обявява, че най-вероятно ще се откаже от използването на дизелови двигатели.

В интервю за Automotive News шефът на марката Оливер Блюм заяви, че ръководството на Porsche обсъжда възможността за спиране на всички програми по разработката на дизелови мотори. Решението за подобен ход се дължи най-вече на скандала с манипулираните двигатели на концерна Volkswagen, който хвърля сянка и върху производителя на спортни коли.

Блюм допълни, че крайното решение за отказ от дизелите все още не е взето, но то е "много вероятно". В Porsche смятат през следващите 10-15 години да съсредоточат усилия върху създаването на бензинови двигатели от ново поколение, както и върху разработката на хибридни и изцяло електрически агрегати.

Очаква се първият електромобил на марката – Mission E, да бъде готов през 2019 г. Неговата платформа и задвижващи агрегати ще бъдат използвани и за други модели на марката. Porsche Mission E ще получи два електромотора – по един на всяка ос, като общата им мощност ще е около 600 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема 3,5 секунди, а с едно зареждане електромобилът ще изминава около 500 км.

Повече подобни новини четете в Automedia

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase