Снимка: AutoMedia.bg

Китайският град Шанхай е най-скъпото място да притежаваш автомобил, изчислява британската изследователска компания Economist Intelligence Unit в проучване, цитирано от The Economist.

За база е използвана цената за покупка на семеен автомобил от D-сегмент (примерно Volkswagen Passat, Ford Mondeo и пр.) и разходите за тригодишната му поддръжка - сервизни обслужвания, данъци и такси, застраховки и гориво. Освен това EIU преизчислява сумите според т. нар."Паритет на покупателната способност" (РРР), отчитайки местната цена на живота.

Така пресметнато, притежаването на семеен автомобил в Шанхай излиза над 140 000 долара за първите три години - почти три пъти повече, отколкото в Лондон. За утеха на местните жители все пак разходите в Шанхай са намалели средно с 16% за последните десет години.

Тройката на най-скъпите градове за автомобилистите се допълва от Сау Паулу (Бразилия) и индийската столица Делхи.

Другото любопитно заключение е, че цената на автомобилите е спаднала спрямо 2005 година, измерена според покупателната способност. Преди десетилетие средната цена на автомобил от сегмент Д в Европа бе около 25 000 евро, а днес клони към 33 000. Това поскъпване обаче е по-бавно от инфлацията и ръста на доходите, така че реално днес покупката на автомобил е малко по-достъпна, отколкото е била тогава.

Изследването обхваща само определени градове, след които за съжаление не е София. Бързо изчисление на колегите от Automedia.bg обаче показва, че в тази таблица българската столица би се наредила някъде около Рим, с 47 000 долара средна покупна цена за семеен автомобил (изчислена според PPP) и около 17 200 долара разходи за поддръжката му.

Ако обаче цените се посочват в номинална стойност, България ще е най-евтиното място в Европа за притежаване на автомобил - с едни от най-ниските продажни цени, с най-евтините застраховки и данъци и с относително по-достъпно гориво спрямо пазари като Великобритания, Холандия, Италия или Гърция.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Коментари Напиши коментар

6

таипаи

преди 5 месеца

до Еди кой си . къде в Германия си виждал гориво 1,5 е

5

Анонимен

преди 5 месеца

спрямо помощтите някои ги наричат заплати в България е едно от наи скъпите места да подържаш автомобил

4

Анонимен

преди 5 месеца

До 1
"Освен това EIU преизчислява сумите според т. нар."Паритет на покупателната способност" (РРР), отчитайки местната цена на живота."

това разбираш ли го?