Снимкa: Kia

Компанията Kia публикува първи официални изображения на своя нов компактен кросоувър Stoniс. Дизайнът на модела ще бъде в стила на концептуалния модел Provo, представен от корейците по време на автосалона във Женева през 2013.

Автомобилът ще получи рейлинги, увеличен клирънс, както и допълнителна защита на каросерията. На изображенията се вижда, че на вратите са поставени дръжки, каквито при Provo липсваха, като не са скрити в стойките. Има и нова изпускателна система с масивни тръби. В салона е поставен голям сензорен дисплей, както и нова мултимедийна система.

Техническите характеристики на компактния SUV са тайна, но според неофициални данни моделът е изграден на платформата на хечбека Rio. Това означава, че той ще получи 1,0-литровия турбомотор с 3 цилиндъра, развиващ 100 или 120 к.с. Очаква се появата на 1,4-литров T-GDI, а топ-версията ще получи и турбомотор 1,6L T-GDI. За Европа е предвиден и 1,6-литров дизел CRDI.

Моделът ще бъде представен по време на автосалона във Франкфурт през септември, като производството му ще бъде съсредоточено в завода в Южна Корея. Основни конкуренти на Kia Stonic ще бъдат Honda HR-V и Mazda CX-3.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase