Снимка: AutoMedia.bg

Скутерите на Vespa са може би най-разпознаваемите двуколесни превозни средства на планетата.

От 40-те години на XX век насам от тях са произведени милиони бройки, което прави купуването на такъв скутер втора употреба изключително лесна задача. Друг е въпросът, че ако държите на класическия външен вид, вероятно впоследствие ще трябва да отделите допълнителни средства за реставрацията.

Има много ценни модели на Vespa, но един от тях е със статута на скъпоценност. Виждате го на снимките, а ако искате да е ваш трябва да приготвите над 180 000 евро.

Цената е толкова висока, защото това е един от най-ранните модели. Серийният му номер е 1003 и е най-старият скутер Vespa, за който се знае в момента. Със сигурност обаче е най-старият, който се продава.

Машината е част от "нулевата серия", което означава, че е предпроизводствена версия, каквито е имало около 60 бройки. Скутерът на снимките е бил построен ръчно, като външните панели са били формирани чрез удряне на метални листове с чук върху дървени калъпи, след което отделните детайли са съединени чрез запояване.

Имайки предвид номера на рамата, това е третият скутер в историята на Vespa, като предишните два с номера 1001 и 1002 са в неизвестност.

Според обявата скутерът е бил напълно реставриран, което се вижда и от снимките, тъй като някои детайли изглеждат чисто нови. Така или иначе, предишният собственик е искал както да реставрира скутера, така и да го направи още по-специален.

Още информация и снимки може да откриете в AutoMedia.bg

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 5 години

старите мотори са по-леки и по-хубави от сегашните

3

Анонимен

преди 5 години

С това "реставриране" е съсипал оригиналността му и е убил поне 50% от цената. Ако не го беше пипал, сега можеше да му иска двойно повече. Ама народът е казал "Ум - море, глава - шамандура".

2

Анонимен

преди 5 години

Нов внос от Италия, на 100 000км. Уникат!