Снимка: AutoMedia.bg

Собствениците на дизелови автомобили във Великобритания ще плащат солени дневни такси за правото да ги карат в центъра на пет от големите градове в страната.

Правителството планира да въведе "чисти" зони в индустриалните центрове Бирмингам, Саутхемптън, Нотингам, Лийдс и Дарби. По замисъл таксите трябва да влязат в сила от 2020 година, но на 2 ноември Върховният съд разгледа идеята и постанови, че усилията на правителството не са достатъчни, за да бъдат постигнати наложените от ЕС цели за ограничаване на замърсяването на въздуха. Затова е вероятно мярката да бъде въведена по-рано, както да засегне и други градове, съобщава AutoMedia.bg.

Ан Идалго, кметът на френската столица Париж, същио възнамерява да забрани изцяло дизеловите двигатели на територията на града от 2020. Междувременно парижките власти на няколко етапа ще прочистят улиците от всички стари машини (с изключение на колекционерските класики отпреди 1986). В момента забраната е валидна за автомобили отпреди 1997, но през 2020 ще се прехвърли върху всички, произведени преди 2011 година.

Дизеловите двигатели дълго бяха смятани за добро решение в борбата с глобалното затопляне, тъй като са по-ефективни от бензиновите и съответно емитират по-малко парникови газове. За сметка на това обаче те изпускат повече азотни оксиди и фини сажди, които причиняват смог в големите градове и най-различни заболявания на дихателната система и сърцето. Само във Великобритания емисиите на азотни оксиди от автомобилите причиняват 40 000 случая на преждевременна смърт всяка година, ако се вярва на правителствен доклад.

Във повечето държави от Европейския съюз в момента се обсъждат мерки за ограничаване на старите дизелови автомобили.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase