Снимка: Reuters, архив

Porsche 911 и Mercedes-Benz 280 SL, известен и като "Пагода" заради особения си покрив, са класическите автомобили, изложени на най-голям риск да бъдат откраднати в Германия, предаде ДПА, позовавайки се на специализираното издание "Аутобилд".

Само в северния пристанищен град Хамбург през 2015 г. са били откраднати 20 класически модела Porsche. В западния Аахен пък кражбите на класически коли са скочили от две годишно до 12 през първите девет месеца на текущата година. Сред откраднатите има "Пагода", Ford Mustang, Jaguar E-Type и дори бус Volkswagen T2.

Повечето коли са изчезнали от заключени гаражи или подземни паркинги, няколко - от улицата.

Броят на откраднатите класически автомобили все още е малък спрямо общия брой на автомобилните кражби, но собствениците и експертите са обезпокоени.

"През първите седем месеца на годината броят на откраднатите скъпи класически автомобили е скочил с 68 процента", посочва представител на застрахователна компания, прогнозирайки, че увеличението може да стигне 100 процента до края на годината.

Кражбите стават в големи градове като Берлин и Хамбург, както и в рядко населени провинции като Северен Рейн - Вестфалия. Според полицията класическите модели привличат вниманието на организираната престъпност най-вече заради силното увеличаване на стойността им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase