Тексаската софтуерна компания Versata заведе съдебен иск срещу Ford Motor Co., като го обвини в кражба на интелектуална собственост, съобщава Automotive News. От автомобилния производител категорично опровергаха нападките и се готвят също да се обърнат към съда за решаване на спора.

В продължение на 10 години Versata е осигурявала на Ford специализирано програмно обезпечение, след което автомобилният гигант се е отказал от нейните услуги и е преминал на собствен софтуер. От Versata са категорични, че във Ford просто са прекопирали нейния програмен код и сега настояват производителят на автомобили да се откаже от неговото използване.

Програмният комплекс, разработен от Versata и предоставен на Ford с нужния лиценз, носи името Automotive Configuration Manager (ACM). Той анализира милиони теоретично възможни конфигурации на автомобили още в стадия им на разработка, като по този начин помага да бъде избегнато съчетанието на отделни компоненти, които събрани на едно място, могат да доведат до различни проблеми. Програмата се използва от производителя от 1998 г., като струва на Ford по 8,45 млн. щатски долара годишно.

През 2014 г. ръководството на "Синия овал" взима решение да не продължава контракта си със софтуерната фирма и патентова собствено програмно обезпечение. От концерна твърдят, че неговата разработка е стартирала още през 2010 г. Във Versata обаче смятат, че издаденият на Ford патент е недействителен. Причината е, че в подадената заявка до патентното ведомство са включени фрагменти от програмния код на компанията за софтуер.

На свой ред от Ford са категорични, че тяхната програма е аналогична на ACM, но е създадена напълно самостоятелно. В момента спорът между компаниите се гледа от съд в щата Мичиган, като изходът от него е неясен.

Сред клиентите на Versata са и други автомобилни производители като  General Motors, Nissan, Fiat Chrysler, Toyota, Hyundai-Kia, Volvo и Jaguar.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase