Бившата кола на съветския елит - "Чайка 13 ГАЗ". Снимка: ГАЗ

Нови подробности за проекта на компанията ГАЗ, която трябва да създаде автомобили за управляващите в Русия, бяха разкрити от медиите в страната.

Проектът носи името „Кортеж”, като освен официална лимузина ще включва и придружаващи автомобили. Всички те ще бъдат върху базата на германски машини.

Самата лимузина, която е предназначена за Владимир Путин, ще бъде построена върху основата на сегашния автомобил на държавния глава - Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard.

Освен нея ще бъдат произведени още 8 машини – една „Волга” на платформата на Bentley Mulsanne или Volkswagen Phaeton, четири всъдехода ГАЗ с шаси от Volkswagen Amarok и два минивана ГАЗел Next.

Инвестицията за целия проект е 1.1 млрд рубли (близо $37 млн.), като само стойността на новата „Чайка” ще бъде около 11 млн. ($370 000). Все още обаче не е ясно кой и как ще финансира проекта и дали германските компании, върху чиито автомобили ще бъдат построени новите коли на руската власт, ще участват в него.

За направата на бъдещите лимузини на руския елит се бори и компанията ЗИЛ, която си сътрудничи активно с фирмата за производство на спортни автомобили Марусия Моторс.

Повече за този проект вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase