Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите се готвят за масови протести.

"Още преди 6 месеца предвидих, че ще се стигне до тези протести, ако правителството не взема подходящите мерки. Демонстрациите са напълно основателни с оглед на това, че проблемите им не се решават. Ножът е опрял до кокала - с днешната цена на пшеницата от 430 лв. за каране на пристанище във Варна или в Бургас, всеки земеделски производител губи около  30-40 лв. на декар", заяви бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му е можело да не се стигне до протестите, ако България беше поискала финансиране от ЕС, за да може да стимулира българските производители да изнасят зърното си на по-ниска себестойност.

"ЕК отпусна 16 млн. лв. - това са толкова смешни пари. Секторът генерира БВП в страната в рамките на 6-7 млрд. лв. Дори не виждам как биха могли да бъдат разпределени", категоричен бе той.

Според госта "Украйна води война, но зърнопроизводители ѝ успяха да изнесат голямо количество пшеница, олио и слънчоглед от страната си на висока цена".

"Сринаха световните борсови цени, сринаха европейския пазар, а българските производители не можеха да изнасят. В момента те търпят щетите от войната", категоричен бе бившият земеделски министър.

Пред Bulgaria ON AIR Дикме прогнозира, че "проблемът ще се задълбочи с идването на новата реколта".

"В настоящия момент има около 2,5 млн. тона зърно в хамбарите в страната", констатира той, като допълни, че се е стигнало до проблема заради непоследователната политика за сектора и липсата на адекватни мерки, които да подпомогнат земеделците.

По отношение на опасенията, че влизащата у нас украинска продукция е с ниско качество, гостът коментира, че "никой не може да каже дали продуктите са произведени с вещества, които не са забранени за използване в ЕС".

Във връзка с притесненията на производителите по отношение на цените за водоснабдяването, Дикме обобщи, че "разходите, извършвани от "Напоителни системи", могат да бъдат направени за сметка на Министерството на земеделието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase