"Към януари имаме 20% увеличение на минималната работна заплата, това няма как да не се отрази на инфлацията, те се включват в себестойността на произвежданите стоки и услуги. В средносрочен и дългосрочен интерес за всички е по-бързото влизане в еврозоната. За целта трябва да потиснем инфлацията, това е критерий, по който не отговаряме на изискванията", коментира председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Вече беше отправен апел към бизнеса за намаляване на цените. Прогнозите на Велев са, че това ще се случи.

"1/3 от разходите са за труд, другите 2/3 са за енергията и суровините, а те тръгнаха надолу. Ще има спад в цените, въпросът е да стане по-бързо. Затова подкрепяме действията на правителството, макар да напомнят за годините на планова икономика. Очакваме по-сериозно понижение на инфлацията за февруари и март", каза още Велев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът призова да се вземат и административни мерки и "да бъдат осветени недобрите практики - картелните увеличения на цените и да има и санкции". Добави, че картел е трудно да се докаже, но трябва воля.

Изчисленията му показват, че страна ни започва 2023 г. с 6 млрд. лв. назад.

"Получихме 3 млрд. аванс по Плана за възстановяване и устойчивост, инвестирахме под 100 млн., другите ги изхарчихме за пенсии, сега трябва да ги върнем тези 3 млрд. за пенсиите, за да отидат по предназначение по ПВУ и още 3 млрд. да дадем пак за същата част за увеличението на пенсиите. Тези 6 млд. могат да дойдат от скъп заем. Трябва да преценим докъде ни се простира чергата, ако не искаме да стигнем до гръцкия сценарий", каза Велев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase