В последните години имотният пазар премина през различни сътресения. На фона на инфлацията и усложнената икономическа обстановка, по-често си задаваме въпроса какво ще стане с цените на жилищата.

По темата разговаряхме с управителя на агенция за недвижими имоти Владимир Мирков в рамките на събитието "Бъдещето: Дом и офис". "Бъдещето" е специален проект на политематичната телевизия Bulgaria ON AIR. Целогодишната инициатива е съвкупност от експертни дискусии, които стартират през 2021 г. и събират представители на бизнес общността, експерти, професионалисти с мисия, за да представят глобалните промени и трансформациите в бизнеса, обществото и света.

Проектът насочва вниманието на обществото към успешни бизнес практики и възможностите за подобряване качеството на живот в сферата на имотите, образованието, кариерното развитие, предприемачеството.

"Годината беше динамична, пазарът все още е в нормално състояние. Не се очакват големи сътресения. До момента цените се изкачваха, но тази година очакваме нормализиране на цените и най-вече забавяне на ръста на лихвата", каза Мирков.

Според специалиста търсенето изпреварва предлагането. "Това е основният двигател. Търсенето е толкова активно поради ред причини. Една от тях са участниците на пазара. Ако преди няколко години основни участници бяха хора, които закупуват имот за лично ползване, към днешна дата са те, но има и много инвеститори и спекуланти - хора, които купуват имот с цел препродажба", поясни Мирков.

Гостът допълни, че инфлацията активира много хора, които имат заделени средства, да инвестират в недвижим имот.

"Не очакваме обикновеният купувач да се отдръпне от имотния пазар. Може би това отдръпване е, че около средата на 2022 г. се заговори за повишаване на лихвите по банковите кредити, това повлия", коментира управителят на агенция за недвижими имоти пред Bulgaria ON AIR.

Според Мирков ще има региони, в които цените ще бъдат в застой, а в други ще има спад. Но спадът е временен, смята експертът.

"Не е грешка инвестирането в имот. Важно е да се направи проучване, за да няма разочарование", изтъкна събеседникът

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase