Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Родният токен на Nexo намали по-ранните си печалби и спадна с цели 2,5% след новината за българската акция, според данни на CoinMarketCap, цитирани от Блумбърг.

Както съобщава агенцията, офисът на криптозаемодателя Nexo в София беше претърсен от българската полиция в четвъртък като част от разследване по подозрения за пране на пари и данъчни престъпления. В операцията участват над 300 полицаи, прокурори и агенти по национална сигурност, съобщи пред репортери в София Сийка Милева, говорител на главния прокурор на България. Властите разследват базираната в Лондон компания Nexo по подозрение в пране на пари, данъчни престъпления и престъпления, свързани с нелицензирани банкови дейности, каза тя и добави, че засега проверката е ограничена до България.

Разследването в България се провежда около четири месеца след като регулаторните органи в осем американски щата издадоха заповеди за прекратяване на дейността на Nexo, твърдейки, че компанията е предлагала сметки с доходи от лихви, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа, съобщава Блумбърг. Както съобщава агенцията, миналия месец Nexo е заявила, че планира постепенно да преустанови предлаганите в САЩ продукти и услуги, позовавайки се на "липсата на регулаторна яснота".

Полицията е претърсила общо 15 адреса, свързани с компанията, каза Милева. Антони Тренчев, съосновател на Nexo и бивш български депутат, заяви за Блумбърг: "Това е координирана атака, както личи от абсурдните твърдения".

Глобалните платформи на компанията са генерирали общ оборот от 94 млрд. долара през последните пет години, съобщи още Милева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase