Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем.
Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности, каза за БНР Ангелин Цачев - изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да работи по коледните празници, чак до 26 декември според подадената от централата заявка в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) , каза директорът на ЕСО Ангелин Цачев.

"Не очаквам да има някакви сериозни проблеми при осигуряване на електрическата енергия", посочи той.

Причината – "към този момент износът към останалите страни в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ "Козлодуй" реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие", обясни Цачев.

"Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ "Марица изток 2", добави той.

На водни запаси може да се разчита за кратко.

"Имаме достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата. Но да разчитаме, че само водните централи ще осигурят енергията за цялото потребление е меко казано несериозно предвид сушата през есента и последните зимни месеци", каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

"Със сигурност енергия за пазара ще има, отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени", посочи още той.
 

Коментари Напиши коментар

36

А,аа

преди 5 месеца

Има, има. Дядо Физик, законът на природата-казва се:напрежение и КПД. Познайте кой плаща.Гушнахте някой и друг воден знак в нежните ви шепички и се мислите зе ней-най... умните. Затова цели 30, че и цели вече 66 лета, че и повече все сме на дъното, в помията в резултат на управленското мислене на МАЛО...умни тарикати.

35

ЖужЙе

преди 5 месеца

Клета маика балгариа!Толкова много енергийни експерти,инджинери,банкери и менъжери,а 90% със заплати по-ниски от на Папуа Нова Гвинея!Роби на комунизма.Никога няма да се оправи тая държава докато е пълно с експерти,но няма бачкатори.Всеки дава акъли,но на никой не му се бачка.Мъ.ши неземни...

34

Анонимен

преди 5 месеца

До Анонимен "Спирате износа и хоп... " ------- хахаха, а новите господари от ессср и коозяк позволили са ни да го спираме? Освен, че имаме договори задължаващи ни да сме "солидарни" и да изнасяме, то ние нямаме един политик с кохоонес, който да се застъпи за народа! И за неразбралите - токът за българите е второстепенен (и не говоря за евтин)! Приоритет е да се достави на европейските ни "партньори"! Между другото преди няколко месеца ни бяха останали само 2 наказания за замърсяване от тец...