Снимка: БГНЕС

Илон Мъск е продал акции на "Тесла" на стойност 3,95 млрд. долара, показват регулаторните документи, дни след като приключи сделката за 44 млрд. долара за "Туитър".

С последната продажба общият размер на продадените от Мъск акции на "Тесла" възлиза на около 36 млрд. долара от ноември миналата година насам, като по изчисления на "Ройтерс" той притежава приблизително 14% от най-ценния производител на автомобили в света.

Между петък и вторник Мъск е продал 19,5 млн. акции, показват данните, публикувани от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ късно във вторник.

Анализаторите очакваха бизнесмена да продаде още акции на "Тесла", за да финансира сделката с "Туитър", въпреки че най-богатият човек в света на няколко пъти заяви, че е приключил с продажбата на акции на компанията за електромобили.

Още по темата
През август той продаде акции на "Тесла" на стойност 6,9 млрд. долара и натрупа около 20 млрд. долара в брой чрез множество продажби на акции от ноември миналата година до август.

Според изчисленията на "Ройтерс", за да финансира сделката с "Туитър", той е трябвало да набере допълнително между 2 и 3 млрд. долара.

Миналия месец милиардерът приключи сделката с 13 млрд. долара под формата на заеми от банки и ангажимент за 33,5 млрд. долара собствен капитал, който включва неговия дял от 9,6% в "Туитър" на стойност 4 млрд. долара и 7,1 млрд. долара от инвеститори, сред които съоснователят на Oracle Corp Лари Елисън и саудитският принц Алуалид бин Талал.

Акциите на "Тесла" поскъпнаха с 0,7% до 192,64 USD в предварителната пазарна търговия. Компанията е загубила почти половината от пазарната си стойност, откакто Мъск отправи оферта за "Туитър" през април.

Коментари Напиши коментар

10

Хелън Тъск

преди 4 месеца

На т'слата дръжката ще ядете! Кешаутвам електричките, че скоро ще се сринат без държавна субсидия!

9

Дръж ми Дръжката

преди 4 месеца

Компанията "ТЕСЛА" е загубила почти половината от пазарната си стойност, откакто Мъск отправи оферта за "Туитър" през април.... Той затова Мъск продава като ЛУДД акции на Тесла ... Кой ако не собственика на компанията ще знае най-добре и най-рано кога предстои фалит . Бърза да се отърве докато още не се е разчуло и акциите все още са на добра цена ...... Скоро акционерите в "Тесла" ще гризнат дръжката .... мъжката

8

ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

преди 4 месеца

Разправят , че Елон Мъск е Фалирал- Не Можел да си плати Кредитите , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА