Снимка: БГНЕС

С над 150 хиляди са се увеличили служителите, които получават ваучери за храна, от началото на годината, до приблизително 650 хил. души месечно, съобщиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Данните показват, че над половината от работодателите са увеличили месечната сума за ваучери за храна на своите служители. В момента средната сума, която те получават, е 150 лв. на месец. Над 80% от работодателите са заявили намерения да повишат тази сума до края на годината, а над половината от тях заявяват намерението си да увеличат сумата до максимума от 200 лв., за да помогнат на своите служители да се справят с растящите цени на хранителните стоки.

В началото на годината Народното събрание увеличи необлагаемата сума за ваучери за храна на месец на служител от 80 лв. до 200 лв. чрез Закона за държавния бюджет.  

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна посочиха, че мярката е била възприета добре от работодателите, но за да продължи, трябва да бъде записана в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане или удължена в бюджет 2023.

Председателят на асоциацията Меди Бенбугера заяви, че включването на сумата от 200 лв. в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане ще осигури предвидимост за хилядите работодатели и над 650 хил. работещи, които използват ваучери за храна.

Сега ваучерите за храна могат да се използват в ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни стоки, супермаркети и др., както и за туристически услуги. За целта обаче тези обекти трябва да имат сключен договор с операторите, издаващи ваучери за храна.

На 25 февруари Народното събрание реши, че ваучерите могат да се използват и за заплащане на ползвани за битови нужди електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата и на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия.
 

Коментари Напиши коментар

33

Цирея от София

преди 2 месеца

Във Аджибадем Токуда се дават още по 30 лева ваучер за храна ... Подигравка със персонал... Всичко е урязано до минимум ...Хора не ходете там да работите ... За Бога ...най некоректните работодатели

32

Анонимен33

преди 2 месеца

За мен ваучерите представляват по-скоро деликатно признание, че в държавата има МНОГО социално слаби хора измежду работещите. Защо ли? Ваучерите са еквиваленти на т. нар. food stamps / SNAP benefits в Щатите. По подобен модел са въведени, а затова и съществуват ограничения за вида на стоките, които могат да бъдат придобити с тях - без алкохол, цигари, etc. В общи линии, получаването на SNAP карти в USA се осъществява единствено когато си мнооого под линията на бедността.

31

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен 26 - Баят фирмчка, ще да е? Fintech?