Снимка: МИИ

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева, за да обсъдят поскъпването на хляба след спирането на газовите доставки от Русия.

По време на разговора бяха предложени конкретни мерки за спасяване на хлебопроизводството в България – 0% ДДС за производство на хляб, компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа. От Съюза на хлебарите бяха категорични, че тези мерки ще доведат до понижаване на цената за хората, съобщиха от МИИ.
"Подкрепата за бизнеса с до 300 лв. за мегаватчас трябва да продължи“, каза министър Нинова и изрази подкрепа за нулева ставка на ДДС за хляба.

По време на разговорите Мариана Кукушева увери, че в България има достатъчно количества брашно и пшеница и призова държавата да направи всичко, за да помогне спешно на българските хлебопроизводители. Тя прогнозира, че е възможно много малки пекарни в страната да затворят заради поскъпването на газа.

Премахването на ДДС за хляба ще има положителен ефект, защото не само ще доведе до намаляване на цената, но и ще изсветли сектора.

Мариана Кукушева подчерта, че до момента хлебопроизводството е единственият бранш, който не е дотиран специално по европейски програми с изключение на една мярка по отношение на мелниците преди доста време.


 

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 3 месеца

Богатите и частните фирми строят за себе си комунизъм и държавна подкрепа. Богатите и частните фирми строят за народа и работниците капитализъм и ограбване от богатите и частните фирми.

25

Анонимен

преди 3 месеца

Хората ви казваха, че последиците от санциите ще са тежки, но за вас евроатлантиците няма значение важното е на Путин да му е зле, нищо, че на нас ни е по-зле.

24

Анонимен

преди 3 месеца

Аз съм на кето диета и хляб не ям, само зелена салата и яйца. Да свалят ДДС-то на всичко тогава?!