Няколко са нещата, които свързват Ани и Страхил. На първо място, и двамата са Стоянови по фамилия. На второ идва спортът, който белязва ученическите години и на двамата. Страхил има зад себе си 16 медала от различни шампионати по лека атлетика и близо 5 години отдадени тренировки на пистата. Контузия в стъпалото обаче слага край на мечтите за спортна кариера, но и повече от всичко го научава да приема нещата със смирение и със същия хъс да продължава напред.  

При Ани бройката медали нараства до над 20, след като още на 9 години се гмурка в синхронното плуване. Спортът формира характера й, но коридорът, в който ще плува занапред, се оказва друг. Миналата година съдбата добавя и още една прилика – отрежда им общо професионално бъдеще в Lidl.

Началото е стажантската програма на веригата. Двамата участват в нейното второ издание, а тази година програмата отново търси следващите нови попълнения (повече може да научите тук).

Пътят, по който Ани и Страхил стигат до света на търговията, е различен, но напълно закономерен. Ани учи две специалности – „Право“ и „Биотехнологии“, и мечтае да попадне в голяма международна компания. Страхил също не изостава – учи „Управление на бизнеса“ и „Финанси“ и мечтае да разбере как функционира една компания в търговията с бързооборотни стоки. Мечтите и на двамата се сбъдват именно в Lidl. Стажът им си прилича, но и не съвсем. И двамата работят по конкретен проект – Ани попада в правния отдел, където работи по задача, свързана със застраховките, а Страхил спринтира в областта на продажбите, в опит да разбере как в магазините да се работи „по-умно“. Подготвят ги и като им провеждат специални обучения, полезни и до днес – по управление на проекти и презентационно умения. Накрая представят това, по което са работили пред ръководството на компанията. И макар да се озовават в различни дисциплини – Ани в правото, а Страхил в продажбите, развръзката и за двамата е повече от щастлива – остават на постоянна работа в Lidl. Така именно стажът отваря вратата към бъдещото им професионално развитие.

Днес Ани е постоянна част от правния отдел на компанията – отново отговаря за застраховките, но много по-активно трупа опит и в други теми от света на правото. „Вече като служител, в много по-голяма степен усещаш мащабите на компанията. Опознаваш работата на другите отдели и отговорностите ти са повече“, споделя Ани. А за да се справя успешно, се опитва да следва три основни правила – да не губи голямата картина, да мисли аналитично и да бъде организирана.

Принципи, които с пълна сила важат и за Страхил, който се обучава за регионален мениджър продажби. За целта трябва да премине през всички позиции в магазина – вече е бил касиер-продавач и младши зам.-мениджър филиал, а в момента е зам.-мениджър филиал. Следващата стъпка е мениджър филиал, финални обучения и финиш като регионален мениджър продажби. „Най-хубавото е работата с хора. Именно това обаче е и най-трудното“, споделя Страхил. Динамиката е голяма. Постоянно идват нови решения, които трябва да се приложат на практика. „Всичко това за мен е много интересно“, добавя той. Заобиколен е от страхотни професионалисти, които го мотивират да дава най-доброто от себе си. „Старая се да помагам и да съм колегиален. Раздавам се на макс и това не остава незабелязано“. И може би защото в спортните му години често бяга и в щафета, знае колко важен е добрият екип за успеха и колко важно е да можеш да разчиташ на съотборниците си. Това е и голямата цел, която си поставя и сега в работата – „Искам да бъда опора за екипа си и той да знае, че може да разчита на мен на 100% във всека една ситуация“, казва Страхил.

Повече за стажантската програма на Lidl, може да научиш тук.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase