Бизнесът заплашва с протести заради високите цени на природния газ и електроенергията. От там искат таван на синьото гориво и компенсации от държавата.

Има голям риск от фалити на родни производства заради високите цени на газа и тока - това казва Даниела Симеонова, която е собственик на шивашка фирма.

"Напълно вероятно е да има фалити, ако държавата не помогне на работодателите. Цените са непосилни и са спекулативни", твърди тя.

Затова индустрията настоява компенсациите за електроенергия да продължат и през следващите два месеца.

"Нужно е да има компенсации, трябва да се помогне на работодателите, които са ангажирани със запазване на работни места. За да сме конкурентоспособни и съизмерими с останалите европейски работодатели, просто разходите за електричество трябва да бъдат подпомагани от държавата", категорична е Симеонова.

Цената на природния газ за май ще бъде обявена със задна дата около 10-о число на месеца. От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори предупреждават, че е невъзможно да се работи десет дни в ситуация на несигурност.

Работодателите настояват за повече прозрачност и настояват за временен таван на цената. На този фон от Българската стопанска камара обявиха, че има неяснота ще продължат ли компенсациите заради скъпия ток и през май. Те държат да има прогнозируемост за бизнеса.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase