Снимка: БГНЕС

Заради високите цени на горивата автобусни превозвачи и от Националния таксиметров синдикат са поискали среща на 12 април с правителството, за да може държавата да компенсира бранша. Това каза пред БНР Петър Владимиров от таксиметровия синдикат. С увеличението на природния газ от 1 април, такситата работят на себестойност и не реализират печалба. Горивото, което използват, се е увеличило с 200 процента за последните 7 месеца.

Петър Владимиров каза още, че ако превозвачи не получат исканата от държавата помощ, ще излязат на протест.

"На 12 април след среща, която ще бъде между правителството и бранша не се ли вземат някакви радикални мерки, не поемат ли ясни ангажименти, НТС обявява стачна готовност и сме готови на всичко да защитим колегите си и бранша си. Ние сме на ръба на оцеляването. Не може ние да работим за жълти стотинки при положение, че плащаме толкова много данъци на държавата, да намери начин, както примерно да речем земеделските производители получават компенсация за декар примерно еди-колко си литра гориво. Ние примерно искаме компенсации, да речем сто километра компенсация за разликата в горивото. Ние не сме социална услуга. Това, че в момента общината ни е наложила минимална и максимална тарифа, тя беше съобразена с едни цени на горивата, сега вече са различни", обясни той.

Инфлацията е довела и до увеличаване на разходите за поддръжката на автомобилите.

От 1 януари 2022 година всички таксита в София  извършват превози на цени по-високи с около 30 процента. Най-ниската тарифа за километър пробег през деня е  1,05 лева, а  за нощните курсове  минималната ставка за километър превоз е 1,21 лева.


 

Коментари Напиши коментар

56

Fff

преди 11 месеца

А гуми? Консумативи те като масло наслади ремъци които са 7 пъти в годината. И някой от вас дали може да кара по 300 км градско всеки ден

55

Fff

преди 11 месеца

А всички вие имате ли си на представа колко излиза потдръжката на една кола? Документите?осигуровките ? Ефира? Общинското?мивка всеки ден?

54

Н

преди 11 месеца

Уважаемите господа таксиджии на един протест заявиха, че са лукс услуга и не искат да возят пенсионери. Малко след това си изкарах книжка, купих си и кола, за да не ги товаря тях с това бреме. После си купих и още една кола, в случай че първата влезе за ремонт и случайно се наложи баба ми да я возят таксиджии в 2та пъти от годината, в които ме е помолила да я закарам някъде. Да си возят там вип персоните и да не ме карат мене, дето имам 1 чифт здрави обувки, да им плащам субсидията!