Снимка: Dnes.bg, архив

Цените тепърва ще нарастват, а близо 38% от търговците прогнозират поскъпване през следващите три месеци. В строителството над 50% от мениджърите очакват ръст на цените. Това показва анкета на Националния статистически институт сред мениджърите на фирми, пише „Труд“.

Още по темата

През март 2022 г. бизнес климатът рязко се влошава спрямо ситуацията през февруари. Това се дължи на неблагоприятните промени на условията за правене на бизнес в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, показва анкетата на НСИ. Сред причините за това е несигурната икономическа среда, допълнително влошена от войната в Украйна и налаганите от ЕС санкции срещу Русия.

Най-рязко през март се влошава бизнес климатът в търговията на дребно. Това се дължи на резервираните очаквания на търговците за състоянието на фирмите през следващите шест месеца. Оценките на мениджърите за обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца са по-умерени.

Най-сериозната пречка, затрудняваща дейността на търговците на дребно, продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочена от 70,7% от анкетираните. На заден план остават затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Но все по-често търговците на дребно посочват като проблем и липсата на работна ръка.

Същевременно рязко се увеличават търговците на дребно, които очакват покачване на цените през следващите три месеца. През март близо 38% от търговците прогнозират, че цените ще нараснат. За сравнение през октомври миналата година само 22% от търговците на дребно са очаквали ръст на цените. А през зимните месеци вече видяхме сериозно покачване на цените, а инфлацията стигна до 10%. Последната анкета на НСИ от март показва, че делът на търговците, които очакват увеличение на продажните цени през следващите месеци, са с над 70% повече спрямо октомври.

Бизнес климатът в промишлеността също се влошава значително. Оценките на промишлените предприемачи за настоящото състояние на предприятията са резервирани, а и очакванията им за следващите шест месеца се влошават. Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца са песимистични.

Основните пречки за дейността на промишлените предприятия остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна ръка и недостатъчното търсене от страната, като анкетата отчита нарастване на негативното влияние на несигурността.

Любопитно е, че в резултат на войната в Украйна се увеличават предприятията, които изпитват недостиг на материали или подходящо оборудване. Но такива затруднения имат само около 10% от анкетираните мениджъри. Докато несигурната икономическа среда е проблем за над 60% от предприятията. Още преди войната несигурната среда беше проблем за близо 58% от промишлените предприятия. А войната само допълнително повишава несигурността в бизнеса.

В сравнение с анкетата от предходния месец делът на мениджърите, които прогнозират продажните цени в промишлеността да се повишат през следващите три месеца, се увеличава и достига 29,4%.

Коментари Напиши коментар

105

г-н Винету Вожда

преди 2 месеца

От нашите в техните джобове- кръговрат нали и тия новите трябва да пълнят гушките сега.

104

Селянин

преди 2 месеца

Важното е цената на бустера и китайската маска да не скочи,че иначе пак ще гледаме от телевизора щабове и чували за трупове,пък в сайтовете уморени медици и жертви на ковид!Пък аз на село всичко си вадя и вода и ток и храна!

103

Предприемач Европеец

преди 2 месеца

Абе какво ни занимавате със глупости!Пусните още новини за Украйна и Зеленски да праскаме лайкове!Прости българи само кебапчета,ресторанти и почивки са им в главите!Свободата е важна нищо,че живеете в панелки и колиби от соца замазани като нови!