Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавата може да се намеси и да компенсира производителите на плодове и зеленчуци за високите разходи за торове, препарати, горива, както е направила за дружествата от енергийния сектор. От асоциациите настояват за равнопоставено разпределение на Covid средствата с животновъдите тази година, повишение на ставката на декар и пълно изплащане на компенсациите за пострадалите от градушки през лятото на 2021 г. Това заяви Данчо Кощилаков, Асоциация "Български пипер", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Зеленчукопроизводството е енергоемко, използва много торове и много препарати. Тези основни разходи за торове, препарати, горива повдигат разходите за пипер с около 940-959 лв. на декар", даде за пример гостът.

Държавата може да се намеси и да компенсира производителите, както е направила за дружествата от енергийния сектор.

"Вероятно на тази тема ще ни предстоят разговори в министерството. Този въпрос не сме го поставяли, защото излезе тези дни, но се надяваме в скоро време да разговаряме."

Един декар пипер ще акумулира около 3500-4100 лева разходи през 2022 г. при 2700-3100 лв. пред 2021 г. , каза Кощилаков. Увеличили са се цените на хибридни семена за посев - от 7 ст. на бройка през 2021 г. на 9 ст. тази - и има близо тройно увеличение на цената на широко употребявани торове като амониева селитра. Подобно е положението и при препаратите, добави Кощилаков.

Вероятно цените спрямо миналата година ще бъдат завишени с над 10%, прогнозира той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase