Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента законодателна промяна за разсрочване сметките за ток и парно на неправителствени организации за хора в риск.

Предложената от нея законодателна промяна гласи: „по време на извънредната епидемична обстановка и два месеца след нейната отмяна, сроковете за заплащане на дължими суми във връзка със снабдяването с електрическа енергия на неправителствените организации, регистрирани по реда на Глава Трета от ЗЮЛНЦ, които се явяват доставчици на социални услуги по реда на чл. 29 ал. 3 т.3 от ЗСУ, се удължават на 30 дни, след изтичането на които, при поискване от страна на клиента, задълженията се разсрочват. По време на извънредната епидемична обстановка и два месеца след нейната отмяна се забранява спиране на електроснабдяването на неправителствените организации - доставчици на социални услуги.“

В мотивите си проф. Ковачева подчертава, че е получила множество жалби от неправителствени организации, които работят с хора и деца от уязвимите групи, в които я за сезират за невъзможността да продължат да изпълняват задължението си по предоставяне на качествени социални услуги.

"Причините за това са непосилните цени за електроенергия, които им се налага да плащат като небитови клиенти наравно с търговците, за разлика от които обаче не генерират печалби. Директива 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 г. относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия не допуска възможността тези организации да заплащат ток като битови клиенти", пише общественият защитник.

Омбудсманът припомня, че вече е представила този проблем на вниманието на народните представители на извънредното заседание в Комисията по енергетика, което се състоя на 1 февруари, а също така и че е изпратила становище и до вицепремиера и министър на финансите, до социалния министър и депутатите от ресорната социалната комисия в парламента.

Диана Ковачева подчертава още, че неправителствените организации, които доставят социални услуги, се оплакват, че предоставяните им по стандарт средства са недостатъчни, за да покриват разходите си за дейността и повишените цени за електроенергия и предупреждават, че непосилните сметки ще блокират дейността им.

Омбудсманът посочва, че компенсациите от 110 лв. за мВтч не могат да покрият драстичното увеличение на цените на тока на свободния пазар и че се получават месеци след срока, в който задължението следва да бъде заплатено. А досега такива компенсации са получени само за месеците октомври и ноември 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase