Премиерът Кирил Петков вчера обяви, че компенсациите за високите цени на тока и газта ще дойдат през февруари и ще обхващат декемврийските и януарските сметки. Битовите потребители на газ няма да се налага да подават допълнително документи, за да получат държавната помощ.
 
Подобна е ситуацията и при тока за бизнеса. Таванът за тока за бизнеса ще бъде 250 лева. 
 
"Това е компенсиране - връщане на надвзетото. Новият таван звучи много по-добре от този за декември. При такъв таван би се стигнало при цени на пазара от 519 лева, които в последния месец се достигат рядко. Не очакваме цената да надхвърли 400 лева. Компенсацията ще бъде 3/4 от надвишението над 185 лева. За първото тримесечие ще действа този таван. Ако цените варират в широк диапазон на борсата, крайните цени след компенсацията ще се движат в много по-тесен диапазон", обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
 
"За миналата година статистиката отчита загуба на 55 хил. работни места. Сред причините е високата цена на електроенергията", заяви Велев. 
 
"Високите цени не следва да ни плашат, трябва да превключим изкривения пазарен модел", смята той. 
 
"Всяка година потребителите подпомагаме енергетиката с 2 млрд. лв. В момента ситуацията е благоприятна за енергетиката", категоричен е Васил Велев.
 
Мрежовите такси ще бъдат по-високи и след отпадане на мораториума, уточни председателят на АИКБ.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase