Снимка: БГНЕС

Бордът на директорите на Световната банка (СБ) отхвърли молбата на настоящия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева за среща в нейна защита срещу обвиненията, че като изпълнителен директор на СБ през 2017 г. е оказвала натиск върху служителите да променят данните в доклада Doing Business през 2018 година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници.

Според агенцията петиция за срещата е внесена от един от адвокатите на Георгиева до директора на борда на Световната банка. В него се подчертава, че одиторският доклад за нарушения при публикуването на доклада за банков рейтинг Doing Business за 2018 г., изготвен от адвокатска кантора WilmerHale, е неправилно съставен и нарушава процесуалните права на Георгиева.

Авторите на доклада на WilmerHale, публикуван през септември, смятат, че служителите на СБ са допуснали различни нарушения при съставянето на рейтинга в Doing Business за 2018 година. Показателите на Китай, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са били завишени, а тези на Азербайджан са били изкуствено понижени. Годишните доклади на Doing Business оценяват бизнес средата в различни страни. От доклада на одиторите на WilmerHale следва, че в случая с Китай данните са били променени под натиска на Джим Йонг Ким, който по това време беше президент на Световната банка, а също и най-вече под влияние на Георгиева.

Георгиева отрече обвиненията към нея. Тя пое ръководството на МВФ през есента на 2019 г.

През септември Световната банка обяви решението си да се откаже от практиката на изготвяне на докладите Doing Business в светлината на информацията за нарушения при изготвянето им.

Коментари Напиши коментар

24

Георги Илиев Митев

преди 10 месеца

Висшист започнал да говори , за да уговори някаква игра значи е в беда . Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи , че греши , защото най-голямата беда е планетната мечта . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран по майчина линия , защото баща и е областен главен съдия , главен прокурор и мирови съдия на Северозападна България до 9 септември 1944 година.

23

Алекс

преди 10 месеца

Кристалина,обади се на Фандъкова докато е време.Ще останеш на борсата.

22

Анонимен

преди 10 месеца

Завишени показатели за бизнес климата,че заради него са отпуснали много кредити,които след време бизнеса не може да ги върне от дейностите за които ги е получил и следва наказателни лихви,ако не се преустрои в дейностите или да продаде материалните бази с дейностите на други по оправни,че да не предизвика криза по веригата от доставките,производството до възстановяване на климата и взаимоотношенията в туй число с кредиторите вътрешни и външни отпечатващи с имитирането на финанси в дълг с гаранти