Снимка: БГНЕС

"Еврохолд България" финализира сделката за покупката на седемте дружества на CEZ Group у нас на стойност 335 млн. евро, съобщават от дружеството. Сделката се реализира от дружеството Eastern European Electric Company, което е 100% собственост на Еврохолд.

"Еврохолд" финансира покупката чрез своето подразделение "Евро-Финанс" чрез комбинация от собствени средства, набрани чрез увеличение на капитала и публично предлагане на акции на БФБ, както и чрез външно финансиране, което включва и синдикиран заем , в който водещ мениджър е J.P. Morgan.

Другите участници в  банковия консорциум са Bank of China Luxembourg, Райфайзенбанк Интернешънъл, Райфайзенбанк България и Уникредит Булбанк, които са поематели и упълномощени водещи мениджъри, както и Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), банка ДСК, Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и банка ОТП, които са упълномощени водещи мениджъри. Водещи мениджъри са Юробанк България, Международната инвестиционна банка (МИБ) и Обединена българска банка (ОББ).

В резултат на трансакцията "Еврохолд" става собственик на 67% от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България" и на "ЧЕЗ Електро България", както и 100% от капитала на "ЧЕЗ Трейд България", компанията за услуги "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк на компанията в Орешец и дружеството за производство на електроенергия от биомаса. Всички тези компании са обединени в структурата на ЧЕЗ България, която управлява дейността им и също ще бъде собственост на "Еврохолд".

Предстои задължителното търгово предложение към миноритарните акционери в две от дружествата, припомня председателя на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов. След интегрирането на активите на CEZ Group в структурата на дружеството ще бъде разработена инвестиционна програма, фокусирана върху подобряването на обслужването на клиентите, обновяване и поддръжка на мрежата, иновации, дигитализация и т.н.

След покупката "Еврохолд" ще фокусира дейността си в две насоки - застраховане и енергетика, уточнява още Христов.

Част от мениджърския екип на ЧЕЗ България ще бъде запазен, посочва от компанията, но и ще бъдат привлечени експерти с дългогодишен опит в енергетиката в Източна Европа. От компанията засега не споделят конкретни имена.

С днешното съобщение беше сложен края на сагата за продажбата на активите на CEZ Group в България, която продължи няколко години, припомня Investor.bg.

Всичко за сделката четете тук

Коментари Напиши коментар

29

Енергетик

преди 10 месеца

Първоначално дойдоха средни западни компании, после централно-източни и накрая местни - това означава че положението е много зле. Добре че е пълно със шматки да работят за без пари в енерготата.

28

Анонимен

преди 10 месеца

Нали плачехте че ви крадат чужди бизнесмени.Сега ще ви дерат родни.

27

Анонимен

преди 10 месеца

Не ми дреме в Германия.