Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ентусиазмът за членството на България в еврозоната се загуби, а отношението към еврозоната е като отношението към Европейския съюз. Причината за това е ниското ниво на информация в обществото. Най-важното нещо, което трябва да направи правителството и централната банка, е да обясни защo приемаме еврото. Това заяви Даниела Бобева, бивш вицепремиер и министър на икономиката, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Ние бяхме сред страните с най-голям оптимизъм за влизане в ЕС. Оставаме по БВП на човек на населението и покупателна способност на последно място. Фрустрацията покрай развитието на икономиката и жизнения стандарт допринася за прехвърлянето на ЕС на нашите проблеми.

Още по темата

Отрицателното отношение на българите към собствените ни институции се пренася и към европейските, смята Бобева. "Ние сме на първо място по скептицизъм за ООН", добави тя. "Голяма част от българското население е настроена скептично към всичко."

Според нея това не е напълно неоправдано, зашото невинаги ЕС взима решения, които са в полза на България, като пакета "Мобилност".

Това недоверие си личи и от липсата на въпроса за въвеждането на еврото в предизборните програми на партиите, каза Бобева пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Институциите не си свършиха работата. Изготвеният план (за приемане на еврото - бел.ред.) е технически документ. Но не сме направили анализ за ефектите от приемането на еврото върху икономиката." Трябва да се обясни на домакинствата, че процесът е все по-политически, но и какви ще са реалните въздействия върху всекидневието, заяви Бобева.   

Няма да има особена промяна във фискалната политика на страната, каза Бобева, давайки за пример процеса на приемане на еврото в прибалтисийте републики.   

"Ше имаме стабилен растеж през 2024 г. и устойчиви публични финанси. Тази спокойна икономическа обстановка ще е благоприятна среда за приемане на еврото", каза Бобева. 

Целият разговор - във видеото

Коментари Напиши коментар

55

Асан

преди 6 месеца

Не стига че грозна ами и нахална

54

Анонимен

преди 6 месеца

Поне, ако вкараме еврото ще имаме ли наше си евро? Както примерно гърците си имат гръцко евро? Поне малко идентичност да ни остане?

53

Анонимен

преди 6 месеца

Чрез валутният борд левът е фиксиран към еврото и тази система работи. Каква е логиката да премахнем лева?