Високите технологии са във всеки аспект на живота ни. В следващите редове отговаряме на въпроса, как технологиите промениха отоплението и климатизацията? Примерите черпим от интересни предложения, които ще видим на изложение Архитектурно-строителна седмица, от 16 до 19 юни, в Интер Експо Център.

Всеки, който иска да посети изложението може да направи електронната си регистрация в сайта www.buildingweek.bg. С попълването ѝ, посетителите получават свободен и пълен достъп до всички изложбени зали и съпътстващи събития. „Тази стъпка е част от пакета мерки за осигуряване на здравната сигурност на присъстващите“, коментират организаторите.

Управлението е вече онлайн

Сензорно управление и възможност за контрол от разстояние дава контролерът NIBE SMO S40. Той оптимизира работата на климатични системи в дома и офиса. Предлаган от Термо-помпени системи, може да бъде внедрен в Smart home. Ще се запознаем и с интелигентни хибридни системи за отопление и охлаждане. Те бързо навлизат в новото строителство и реновирането на стари сгради, съчетавайки икономия, ефективност и екологичност. Системите на Екотерм проект винаги избират най-икономичния режим.

Следва още едно решение за търговски и офис сгради и за къщи. Това са системите за рекуперация на топлина и свеж въздух. Едновременно и непрекъснато извличат застоялия въздух, обновявайки го със свеж. Захранващият и отвежданият потоци се насочват един срещу друг в отделни канали, а отработеният въздух загрява постъпващия. Системата пести енергия, подава въздух равномерно в помещенията като го пречиства. Цялата система може да се управлява онлайн през смарфон или таблет.

Съвременните технологии дават неограничени възможности. Тази мисъл пораждат стъклените системи от последно поколение на LYATEV. Те дават възможст за изграждане на стъклени преградни стени, безрамкови стъклени балкони, остъклявани тераси, зимни градини. Акцент на Елко Еп България са домашната и сградната автоматизации. ММС Инк, представител на Daikin се фокусира върху климатичната техника, фотоволтаичните панели и системите за окачване. С опита си за изграждане на пасивни сгради ни запознава EUDOMUS.

Разбира се, на Архитектурно-строителна седмица ще открием и доказали се продукти, в които са внедрени модернии технологии на контрол. Сред тях са газовите котли Frisquet, които обаче са с вградено дистанционно управление, както и електрическитe котли „Мега-Терм“, изработени от едноименната фирма.

Как технологиите промениха отоплението и климатизацията: Отговорите на Архитектурно-строителна седмица

Да поговорим и за материалите

Безспорно е, че оптималните нива на отопление и охлаждане се постигат чрез иновативните продукти. Такива са изолиращите кофражни форми, с които се строят енергоефективни сгради с двойноизолирани стени, земетръсоустойчиви и екологични съоръжения.

Екологичността е водеща при кофражните блокове на GreenBuild Property, създадени от остатъчна дървесина. Представени на изложението ще бъдат и IKO Summa. Първата от ново поколение битумни хидроизолационни мембрани, предлагана от ARMORMAT, е с повишена огъваемост при ниски и устойчивост на високи температури. Ще се запознаем и с качествата на топлоизолационните панели тип „сандвич“ ASSAN PANEL. Те са са рационален избор за постигане на различен вид изолация.

Привлекли сме вниманието Ви? Всичко, споменато можете да видите наживо от 16 до 19 юни на изложение Архитектурно-строителна седмица. Нужно е само да се регистрирате за свободно посещение на www.buildingweek.bg.