Снимка: БГНЕС

 Изключителната волатилност на биткойна продължи и през уикенда, пише Bloomberg, цитиран от Investor.bg

Дигиталният токен понижи стойността си с близо 13% в неделя, и се търгуваше с 12,3% по-ниско до 3 399 долара към 9:25 ч. местно време в Ню Йорк. Ден по-рано най-голямата криптовалута в света успя да се изкачи отново над 38 хил. долара след туит на Илон Мъск, в който главният изпълнителен директор на Tesla заяви, че подкрепя криптовалутата в битката срещу фиатните валути.

Инвеститорите в биткойн преживяха една от най-бурните седмици до този момент, след като поредица от негативни новини доведоха до големи колебания в цената и до спад с 30%. В сряда биткойнът спадна до цена от 30 016 долара – най-ниската му стойност от януари. Въпреки тези проблеми, през последната година цената на биткойна е скочила с повече от 250%.

Тези турбуленции започнаха, след като Мъск заяви, че Tesla повече няма да приема биткойни за плащане за електромобилите на компанията. В петък, когато Китай повтори предупреждението си, че възнамерява да наложи мерки срещу добива на криптовалути, като част от усилията за контрол на финансовите рискове, цената на биткойна отново се потопи.

Днес и други криптовалути понижиха стойността си. Етерът за кратко се търгуваше под 1900 долара, а доуджкойнът записа 16% понижение според Coinmarketcap.com.

Последното предупреждение от Пекин последва изявление по-рано тази седмица на Китайската централна банка, че финансовите институции нямат право да приемат криптовалути за плащания.

Китай отдавна изразява недоволството си от анонимността, предоставяна от биткойна и други токени. В азиатската страна има голяма концентрация на крипто миньори, които използват огромни изчислителни мощности, за да верифицират трансакциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase