Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да излезе българският капиталов пазар от сегашната си летаргия, сегашното и следващите правителства могат да предприемат съчетаят два подхода  - на еволюционно и революционно развитие. Това заяви Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Елана финансов холдинг", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По отношение на еволюционно развитие Колчев посочи, че фокусът трябва да бъде върху компании като "Алтерко", "Телелинк" и "SIN CARS", като се позволи на малки компании да набират капитал, което е изключително важно.

"Това е закъсняла мярка, но все пак Nasdaq е възникнал като пазар за малки компании и виждаме къде е сега. Това е начинът пазара да се развие трайно и устойчиво", каза Колчев.

Другата мярка, ако искаме да наваксаме, защото сме много изостанали, е рязко вдигане на оборотите и капитализацията на пазара, коментира още гостът.

"Това може да се постигне чрез листване на няколко много големи компании в държавната енергетика. Те са качествени компании, които са много зле управлявани, но с един добър мениджмънт биха могли да се превърнат от касички и място за назначаване на роднини в едни наистина работещи и много печеливши дружества".

"България има зле управлявана, но добра енергетика. Ако тя бъде листвана, това ще удвои и дори утрои капитализацията на местния пазар, което от своя страна ще привлече външни инвеститори", допълва гостът.

"Външните инвеститори избягаха от България през 2008 г. и не се връщат поради две причини - ликвидност и ниски обеми. Много малко са компаниите, които могат да привлекат външни инвеститори. Такъв случай е "Телелинк", при която първият външен инвеститор влезе в България от 7, 8 години насам".

Още по темата
"След случаите с "Градус" и "Монбат" и липсата на сериозно правораздване, което да наложи ред и справедливост, как един чуждестранен инвеститор ще подходи на Българска фондова борса", коментира Камен Колчев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Аз винаги съм упреквал пенсионните фондове, които имат огромен ресурс от около 14-15 млрд. лева, че не инвестират на българския пазар. Но ги разбирам напълно - те са длъжни да действат като професионални инвеститори и се въздържат от нашия пазар, просто защото няма сигурност. Те инвестират на сигурно в германския пазар, в американския пазар и оттам генерират дохода си, което е тъжно и е загуба за държавата".

По отношение на влизането на институционален инвеститор на българския пазар събеседникът посочи, че от години насам Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) проявява интерес.

"Те направиха това в Румъния и Сърбия, но в България държавата като че ли не прояви интерес. По този начин ЕБВР вдигна доверието в техните пазари и доверието на инвеститорите, което означава ликвидност. Това е като спирала - повече ликвидност означава повече възможност за набиране на капитал, което от своя страна означава повече компании, които ще излезат на борсата, увеличавайки ликвидността и спиралата ще върви нагоре".

В края на разговора Камен Колчев посочи, че основната причина за малкия брой качествани компании на БФБ е техният страх да не се превърнат в "боксова круша".

"Този страх е основателен - има факти, че това се прави. Компанията става видима и хората се притесняват за това, което е абсурд за една нормална икономика, но е факт. Другото, което ги притеснява, е липсата на достатъчно капитал. Това е като яйцето и кокошката - капитал няма, защото няма предлагане; а предлагане няма, защото няма капитал", обобщи гостът.

Целия разговор може да видите във видеото

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 3 седмици

*** *** - ***.***

35

Анонимен

преди 3 седмици

*** *** - ***.***

34

Анонимен

преди 3 седмици

*** *** - ***.***