Снимка: Bloomberg

Доларът отслабва през този месец, след като Федералният резерв продължи да се придържа към съобщението си, че няма да повиши скоро лихвените проценти въпреки очакванията икономиката на САЩ да се възстанови бързо от коронавирусната пандемия, пише The Wall Street Journal.

Зелените пари отслабват с около 1,2% за месеца към 9 април спрямо валутите на най-големите търговски партньори на САЩ. Преди леко да поскъпне в петък, доларът записа най-тежката си 7-дневна губеща серия от декември насам, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Понижението в стойността на зелените пари прекъсна рали от тази година: индексът ICE Dollar се повиши с около 4% от началото на януари до края на март.

"Слабостта на долара вероятно няма да продължи, тъй като се очаква американската икономика да изпревари останалите", смята Оливър Бренан, TS Lombard.

"Очакванията точно сега са американската икономика да нарасне с два процентни пункта повече от тази на еврозоната в предстоящата година", коментира Бренън. Разликата не е била толкова голяма от началото на 2017 г., когато доларът беше далеч по-силен спрямо еврото - един долар тогава се разменяше за около 0,94 евро, а в момента - за около 0,84 евро.

"Има тенденция доларът да отслабва спрямо останалите валути през април през последните 10 години", посочва още Бренън, като отбелязва, че това се дължи обикновено на разочароващи икономически данни.

Доларът обаче отслабва този месец въпреки силните икономически данни. Това може да се дължи на факта, че коронавирусната криза и извънредните спирания на икономиката през миналата година затрудниха поставянето в контекст на някои тазгодишни показатели.

Инвеститори и анализатори очакват доларът да отслабне допълнително, тъй като страните се справят с овладяването на пандемията, ускоряват ваксинационните си програми и започват да отварят икономиките си.

Стив Енгландър от Standard Chartered заяви, че по-широкото икономическо възстановяване ще удължи дългосрочния тренд на отказ от доларите от глобалните управители на активи и от централните банки, които управляват огромни резерви в чуждестранна валута.

"Очакванията ни за ускорение на глобалния растеж и продължаващи стимули не предоставят много причини за управителите на резерви да променят посоката и да започнат да трупат долари отново", коментира Енгландър.

Много ще зависи от инфлацията, смятат стратези на Bank of America, и основно дали инфлацията ще е висока или просто по-висока от настоящата. “Въпреки че по-високата инфлация може да е положителна за пазарите, високата инфлация може да е негативна”, отбелязват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase