Снимка: БГНЕС

Какви са измеренията на икономическата криза и може ли да достигнат тези от 1930 година?

"Трябва да се правят паралели в кризите, защото трябва да се учим от тях. И когато се случи нещо - да видим в какво се е случвало в миналото и как се е реагирало тогава. Нещата се променят в годините във формата, но кризата си е криза. Проблемът е, че след кризата с "Лемън брадърс" икономистите казаха, че очакваме криза през 2019 - 2020 г.", каза доц. д-р Боян Жеков от факултет "Информационни науки" към УниБИТ за "Денят ON AIR".

Той допълни, че след това цялата общност се е фокусирала върху банките.

"Ние трябва да се учим и да бъдем готови за следващата. Ковид-19 ще мине, но ще дойде друго, което ще е под друго име и друго форма", коментира д-р Жеков пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът подчерта, че е срещу икономическата истерия по Ковид-19.

"Ако отворим икономическата карта на всяка една страна, ще видим, че секторите, които са засегнати, са доста по-малко от тези, които работят. Производството, транспортът - тази икономика работи, не работи образованието, ресторантьорския бизнес, туризъмът е ограничен", добави д-р Боян Жеков.

По думите му, ако преди години бяхме подготвили хората си за дигиталната икономика, сега нямаше да е толкова болезнено.

"Държавниците се притесняваха от тази тема, защото тя им беше непозната. Те не я разбираха. Сега започнаха да я разбират, защото условията ни притиснаха. Ако преподавателите имат тези умения - те държат под контрол и учениците си. До известна степен кризата е шамар за образователната система, защото не е взела мерки доста по-рано", категоричен е д-р Жеков.

Експертът смята, че личният контакт с учителя не може да бъде заменен.

"Нулевата година щеше да бъде голяма загуба. Щеше да рефлектира върху много сектори, бъдещото развитие. Все пак има някаква регулярност. Това означава да да няма 2 години свежа сила в икономиката. Това е по-голямата катастрофа, отколкото сегашната мъка", посочи доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase