Снимка: БГНЕС
Британското летище "Хийтроу" отчете годишна загуба от 2 млрд. паунда през 2020 г., съобщи БНР. Пандемията от коронавирус срина броят на пътниците до нива, които за последно са били наблюдавани през 70-те години на миналия век.
 
"Хийтроу" обяви в сряда, че броят на пътниците през миналата година е спаднал със 73% в сравнение с предходната година, или от 80,9 милиона до едва 22,1 милиона.
 
Общите приходи са намалели с 62% до 1,18 млрд. британски лири. Това е довело до годишна загуба преди облагането с данъци от 2,01 млрд. паунда (около 2,8 млрд. долара).
 
"2020 г. беше една от най-предизвикателните ни години, но въпреки загубите от 2 млрд. паунда и свиването на броя на пътниците до нива, които не сме виждали от 70-те години на миналия век насам, аз съм изключително горд от начина, по който нашите колеги поддържат нашите пътници в безопасност и централният летищен хъб на Великобритания остана отворен за жизненоважни доставки през цялото време", заяви главният изпълнителен директор на летище "Хийтроу" Джон Холанд-Кей.
 
Компанията заяви, че подкрепя плана на британското правителство за рестартиране на пътуванията и че ще работи с Глобалната работна група за пътувания към правителството на Обединеното кралство, за да помогне за "безопасното рестартиране на международните пътувания и търговията в световен мащаб".
 
От "Хийтроу" призоваха правителството да приеме общ международен стандарт за пътуване. По този начин ще може пътуването да се рестартира през лятото и да осигури данъчни облекчения за летищата, за да им помогне да излязат от кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase