Снимка: Pixabay
Петролните котировки днес отново се повишиха в азиатската търговия, след като студеният фронт, обхванал части от САЩ, затвори петролни кладенци и рафинерии в щата Тексас, който е най-големия производител на петрол в страната, информира "Ройтерс".
 
Близо 4,6 милиона барела петрол се добиват дневно в Тексас. Там се намират и някои от най-големите рафинерии, произвеждащи бензин и дизел в САЩ.
 
Тласък на цените даде и изявление на йеменските бунтовници хуси, които са ударили с дронове летища в Саудитска Арабия. Това породи опасения за доставките на черно злато от най-големия световен производител. 
 
Същевременно оптимизмът за възстановяването на световната икономика се засилва заедно с ускоряването на ваксинациите срещу коронавируса по цял свят.
 
Сортът Брент от Северно море поскъпна с 35 цента или 0,6 на сто до 63,65 долара за барел. В предходната сесията цената на контрактите достигна най-високото равнище от януари 2020 година.
 
Американският лек суров петрол поскъпна с 82 цента или 1,4 на сто до 60,29 долара за барел. Петролният пазар в САЩ вчера бе затворен заради националния празник Ден на президентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase