Снимка: Pixabay
Петролните котировки днес отново се повишиха в азиатската търговия, след като студеният фронт, обхванал части от САЩ, затвори петролни кладенци и рафинерии в щата Тексас, който е най-големия производител на петрол в страната, информира "Ройтерс".
 
Близо 4,6 милиона барела петрол се добиват дневно в Тексас. Там се намират и някои от най-големите рафинерии, произвеждащи бензин и дизел в САЩ.
 
Тласък на цените даде и изявление на йеменските бунтовници хуси, които са ударили с дронове летища в Саудитска Арабия. Това породи опасения за доставките на черно злато от най-големия световен производител. 
 
Същевременно оптимизмът за възстановяването на световната икономика се засилва заедно с ускоряването на ваксинациите срещу коронавируса по цял свят.
 
Сортът Брент от Северно море поскъпна с 35 цента или 0,6 на сто до 63,65 долара за барел. В предходната сесията цената на контрактите достигна най-високото равнище от януари 2020 година.
 
Американският лек суров петрол поскъпна с 82 цента или 1,4 на сто до 60,29 долара за барел. Петролният пазар в САЩ вчера бе затворен заради националния празник Ден на президентите.
 

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 година

Интересно, никаква информация за Русия, Иран, Азербайджан, Тюркменистан, Венецуела, Катар и други крwпни нефто- и газодобиващи страни! Ни гък, ни мък! Що така бе, информационен сайт? А как е положението с кравето мляко? С говедцата, не закъсаха ли със стековете! Нали Тексас произвежда тези продукти за цяла Америка! Ами стековете и бъргърите нали са част от американската мечта!

9

Анонимен

преди 1 година

"А помните ли как Боко ви обеща държавни бензиностанции?"Той бензиностанции обеща, но не е обещавал петрола там да е по-евтин от частните или качеството да е по-добро.

8

Анонимен

преди 1 година

Ми ще вървят нагоре я. Не може ползването на петрол да се увеличава, запасите да намаляват, а цената да пада. Няма логика. Още ще поскъпва даже.