Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2021 година няма да премине под знака на един голям срив на фондовите пазари, по-скоро ще видим силна динамика на индексите - големи спадове и бързо възстановяване след това. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Към средата на годината, особено през летните месеци, ще видим съживяване на световната икономика благодарение на потреблението”, прогнозира Цачев.

Според него дотогава е възможна краткотрайна корекция на индексите в размер на около 20%, а секторите, които трябва да се следят, включват туристическия, авиационния и финансовия, тъй като ако има покачване, при тях то ще е по-силно от 15-20%.

Сред перспективните сектори инвестиционният консултант отбеляза и технологичния, като посочи, че той не е изчерпал потенциала си.

“Чисто географски пазарите в Азия изглеждат много по-добре от тези в САЩ и Европа. Там има фундаментална стойност в оценките на компаниите - те са много по-евтини, а и имат потенциал за растеж”, каза още експертът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Цачев не очаква импийчмънтът на американския президент Доналд Тръмп да доведе до трусове на пазара, защото президентството му е ограничено в рамките на седмица.

“Проблемът е, ако започнат все повече сблъсъци и видим безредици, които да продължат по-дълго време”, отбеляза той.

По думите на анализатора основните рискове за пазара са дефлационни.

“Големият риск е в това, че икономиките могат да влязат в нова дефлационна спирала”, допълни той.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase