Снимка: БГНЕС

Миналата година беше изключително трудна и блокира работата на много пазарни субекти. Софийската стокова борса /ССБ/ обаче успя да запази темпа си на работа и висок общ оборот. Това каза пред БТА Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ.

Спирането на различни бизнеси заради пандемията се отрази не толкова на обемите на търговия по света, а най-вече на цените на стоките. През 2020 година на ССБ се сключиха сделки за 446.2 млн. лева, а през 2019 година оборотът е бил 445,77 млн. лева.

Движението на цената на слънчогледово олио на борсата в Ротердам се повиши през миналата година с 32%, а в България за същия период олиото поскъпна с 23% на едро, каза Симов.

Цената на захарта през миналата година се вдигна с 10 - 11% по света - рядко е имало година с такъв относително по-голям скок. В нашата страна цената на захарта се повиши с 6 процента през миналата година. Изключения от общия тренд на цените на хранителните стоки е тази на ориза, тя падна от 1,60 до 1,50 лева за килограм на едро, каза още Васил Симов.

Брашното в България не поскъпна много през 2020 година - само 6 процента, въпреки че се говореше за увредени посеви и за високата цена на зърното.

През изминалата година се отчете срив на цената на дизела на едро с 40% и с 20% на цената на бензина. Това е основата причина ССБ да приключи 2020 година с този оборот - иначе обемите на търговия на борсата са два пъти по-големи отколкото през 2019 година, посочи Симов. На пазара у нас не се стигна до резкия спад на цената на петрола през април, както стана на световните пазари, добави той.

На ССБ през миналата година имаше малко сделки за зърно, но цената се вдигна от 300 лева за тон до 400 - 410 лева без данъци в края на годината.

Цената на пшеницата в Русия, която е сред най-големите производители на тази стока, се вдигна през миналата година от 217 на 300 долара за тон. В Украйна цената на пшеницата се повиши от 214 на 265 долара за тон, без данъци.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 3 месеца

Глад и мизерия , това е новата пандемия. Но от жълтите павета не се вижда това!

3

SS

преди 3 месеца

Ел агрегата дава донякъде енергийна свобода.Можете да стоплите вода,ще имате осветление,телевизор,дори да си сготвите.Ние изцяло сме зависими от цивилизацията.Всяко сътресение,спиране на ток,вода,нет,води до срив в общественият живот.Много хора не си задават въпроса ,какво ще стане,ако банкомата спре,тока и водата също,а магазините затворят или се изпразнят ? Затова бъдете подготвенни !!!

2

SS

преди 3 месеца

Хората се запасяват с храна и тоалетна хартия.Което според мен е глупаво.Ако не дай боже спре тока една част от храната ще бъде изхвърлена защото хладилниците няма да работят.Е вярно зима е навън е студено.Съветвам всички.Купете си агрегат и достатъчно гориво за него.Една две газови бутилки с газ.Трайна храна за минимум три дни.Не харчете пари за глупости.Идва финансова криза с всички последствия от нея.