Снимка: БГНЕС

2020 бе една отрезвяваща година за нашата опияняваща индустрия. Това заяви Ралица Скорчева, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (Спиритс България) в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"До октомври месец спадът в продажбите на алкохолни напитки е 9% на годишна база", обясни Скорчева.

По думите й пропуснатите корпоративни и коледни партита също ще окажат голямо влияние върху данните за продажбите, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

"Амплитудите в спадовете при различните категории алкохолни напитки са много дълбоки", обясни гостът. Тя добави също така, че видовете алкохол, които са успели да се адаптират към продажбите в магазините, са отчели по-малки спадове.

Скорчева каза, че в световен мащаб алкохолната индустрия се е ориентирала към производство на дезинфектант през изминалата година.

Скорчева коментира и новините, че Норвегия забранява сервирането на алкохол в заведенията с цел да ограничи посещенията там. Според нея това са решения, които не се базирани на научни факти и целят превенция на социализирането.

По думите ѝ също така сега се очаква новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън да премахне митата от търговията с алкохолни напитки.

Относно Brexit пък Скорчева обясни, че сделката предотвратява тежки последици за алкохолната индустрия, тъй като е договорено търговията да се извършва без митнически тарифи, без квоти и също така се запазват географските обозначения.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 3 месеца

Аз вече пия по-малко - жена ми откри скривалището покрай работата от вкъщи.

2

Анонимен

преди 3 месеца

Българите пием повече предната година поради липса на други забавления. Обаче не можем да насмогнем на това което поглъщаха алкотуристите по морето лятото, дето ги хвана липсата. Там е заровено кучето, иначе производителите да не се оплакват, такъв берекет сред народонаселението са нямали никога.

1

Анонимен

преди 3 месеца

Невъзможно аз лично пия поне 3 пъти повече от преди. И го чувам от много хора покрай мен