Снимка: БГНЕС

От новата година електронните търговци ще отчитат продажбите си пред Националната агенция по приходите (НАП) по нови правила. Очаква се моделът на фискална отчетност да бъде предложен до края на януари 2021 г., стана ясно след проведена кръгла маса с бизнеса, съобщи приходната агенция на сайта си.

По предложението ще работят както данъчни експерти от агенцията, така и представители на бизнеса. Ако проработи неговият обхват може да се разшири. "Ако либерализираният режим доведе до по-добро спазване на данъчно-осигурителните изисквания и намаляване на щетите за бюджета, прилагането му може да се разшири и в други браншове", предложи изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова по време на събитието. Според агенцията има редица данъчни рискове пред този тип търговия, пише вестник "Монитор".

Приходите от онлайн бизнес са 25 млн. лв., показват най-скорошните данни на агенцията за последните няколко месеца. Те са декларирани основно от физически лица. Според експертите на НАП, подходът на насърчаване и информиране работи не по-малко успешно от контролните механизми, като кампанията за уведомяване по телефона на физически лица, получатели на суми от наложен платеж, е била много успешна. Бизнесът и приходната агенция ще проведат информационна кампания относно данъчните изисквания при търгуване в интернет в началото на 2021 г.

Това е поредният опит от страна на ведомството на Галя Димитрова да изсветли икономиката у нас. Предложената преди години Наредба Н-18, известна още като наредбата за касовите апарати, не успя да осъществи целта за повече приходи и данъци в хазната. След няколко кратко отлагане, изменения и протести, спорната наредба придоби доброволен характер.

Това стана с пакета промени в данъчните закони, който се предлага всяка година заедно със законопроекта за държавния бюджет и за бюджетите за НЗОК и парите за държавното обществено осигуряване. С измененията търговците, които въведат в своя модел на работа софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще могат да се ползват с претенции. Една от тях е по-бързо възстановяване на ДДС, в рамките на 30 дни. При първо нарушение за неиздаване на касов бон тези фирми нямат да бъдат запечатвани от данъчните. Преференции ще има и по отношение на амортизацията на софтуер и хардуер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase