Снимка: БГНЕС

Фишинг кампании съществуват ежедневно, заяви експертът по киберсигурност Борислав Сестримски пред БНТ.

По думите му обаче те стават по-остри, когато има особен интерес – в случая COVID-19, ваксини или природно бедствие, за да може да се привлече вниманието на хората и да ги направи готови да бъдат съучастници в т.нар. фишинг.

"Сигурността е това да избираш между комфорт и сигурност. Колкото повече се движиш в зоната на комфорта си, ти си толкова по-несигурен. Всички мерки, които в момента физически се взимат, за да се опазят хората от Covid епидемията, ние отдавна ги налагаме в компютърния свят", каза още експертът.

"Когато говорим за отдалечен достъп, електронно обучение, работа от вкъщи, трябва да имаме предвид следното: има вече платформи, които позволяват работа в "облак". Не е необходимо да сваляме информацията на нашия компютър, за да работим с нея. Обикновено файловете пренасят вирусите, както хората пренасят вирусите. Може да сваляме всичко, което е позволено да сваляме от достоверни източници", препоръча Борислав Сестримски.

По думите му хакерите винаги са крачка напред, защото добре познават технологиите. И винаги търсят тази част на технологията, която ще им позволи да имат предимство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase