Засилен интерес към имоти в селата и край големите градове, регистрират брокери на недвижими имоти. Те са породени от кризата с пандемията от COVID 19 и търсенето на алтернативи на градските жилища и затворената среда. Най-силно се е активизирал пазарът на селски имоти около София, Пловдив, Велико Търново, Варна и другите областни центрове.

За последните месеци на извънредното положение всяка втора заявка е била за крайградски и селски имоти. Заради засиленото търсене, цените на такива къщи се вдигат главоломно през последните месеци.

В същото време банките трудно отпускат кредити, особено за селски имоти или т.нар. ваканционно жилище край града. В такава ситуация на помощ идват земеделските имоти. Почти няма българин, който да няма нива от дядо на село. Цените на тези терени също се вдигат бързо – с близо 60 на сто за последните 6 години, а на места дори двойно.

Десетина декара с добра локация могат да донесат няколко хиляди лева, което понякога е достатъчно, за да се закупи къща за основен ремонт в някое село.

Тези, които искат продадат земята си или просто да разберат колко струва, могат да го направят абсолютно безплатно на сайта на лидера в сделките със земеделски земи „Агрион“ http://www.agrion.bg/bg/request/sell, както и на безплатния национален телефон на компанията 0800 111 66.

Процесът е дигитализиран, така че голяма част от стъпките могат да бъдат направени онлайн, през домашния компютър.

За тези, които са решили да продават, „Агрион“ предлага безплатна оценка на имота, както и справедлива цена.  

„С безплатните оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си“, казаха от ръководството на дружеството. „Поради огромния интерес към нашата безплатна оценка, от тази година разширихме екипа на експерти, които я правят. Правим всичко възможно, за да могат собствениците да получат своята оферта в рамките на два работни дни“- споделиха от пазарния лидер.

Експертите прилагат индивидуален подход към всяко едно запитване, за да гарантират прозрачна и адекватна цена. За разлика от други компании, „Агрион“ не използва метода на осреднена оценка за дадено землище, който изкривява ценообразуването, а формира цената на конкретния имот в съответствие със специално създаден алгоритъм, включващ различни компоненти.

Собствениците на части от земеделски терени също могат да ги продадат. За тях „Агрион“ вече има нови условия и облекчена процедура. Компанията съдейства на всички желаещи, които притежават над 25%  от площта на парцела да сключат сделка за своята собственост, без да се налага да влизат в сложни и дълги преговори с останалите съсобственици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase