Снимка: БГНЕС

За първи път изборите за президент не са най-важното за капиталовите пазари. Пандемията също не е най-важното. Най-важното нещо е Федералният резерв. И двамата кандидати за президент в САЩ казаха, че за тях най-важно е лихвените нива да останат ниски. Това каза финансистът Петко Вълков в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

"Увеличава се волатилността на пазара. Сесията в петък обаче завърши по-спокойно, отколкото предполагаше търговията по-рано през деня", каза гостът.

По думите на Петко Вълков трудно е да се прогнозира какво ще се случи, но според него ситуацията около заразяването на Доналд Тръмп с коронавирус работи в полза на Джо Байдън.

"От Великата депресия от 30-те години на миналия век, когато демократите печелят изборите, в краткосрочен план пазарите печелят от това", допълни Вълков.

„За пазарите най-добре би било да спечели Джо Байдън, но това пак не може да се твърди с голяма сигурност“, обясни той и подчерта, че американските пазари са харесали политиката на Тръмп.

"Байдън твърди, че неговата политика ще бъде насочена към малките и средните предприятия, като и двамата кандидат-президенти показват желание за големи стимули“.

Според Петко Вълков най-големият риск за пазарите е изборите да не приключат веднага след излизането на изборните резултати, а да бъдат атакувани в съда.

„Възможно е да има известен спад и сътресение на пазарите в краткосрочен план след изборите“, каза още Вълков.

Гостът посочи, че като се изключат някои локални фактори, като цяло европейските пазари повтарят движенията на американските.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase