Снимка: БГНЕС

Поне две години бизнесът да не плаща данък печалба заради пандемията от COVID-19, предлагат от Българска стопанска камара (БСК). Приходът от корпоративен данък в последните две години е в размер на 2,3-2,6 млрд. лв., който може да бъдат използвани непосредствено подпомагане на българския бизнес.

В своя позиция БСК предлага също така физическите лица да бъдат освободени от заплащане на данък върху дивидента, в размер на 5%, предаде "Монитор".

Сред предложенията са също и спазването на конституционния принцип при определяне на административните такси спрямо разходите за тях и предвиждане на данъчни преференции за предприятия, които инвестират във високи и иновативни технологии.

В своята позиция от работодателската организация се обявяват против радикални промени в данъчната система, предложени от КНСБ, които включват въвеждането на нови данъци, без задълбочена оценка на въздействието и широк обществен и експертен дебат.

Срещу промените се обявиха и от Българската търговско-промишлена палата. Според Палатата всички промени на действащите у нас системи трябва да бъдат разглеждани комплексно, а не частично. Към момента България има сравнително добре функционираща данъчна система, която през последните години показа и добра събираемост.

В ситуация на трудно предвидима икономическата обстановка и очаквания за спад на БВП от над 7% (по данни на Европейската комисия) БТПП смята, че всяка промяна в данъчната система на страната може да създаде не само неяснота, но дори и хаос сред бизнеса и гражданите и възможност за негативен ефект върху събираемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase