Снимка: БГНЕС

Спад от 6% на промишленото производство е регистриран през юли в сравнение със същия месец на 2019 година.

Спад има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.9%, преработващата промишленост - с 5.7%, и добивната промишленост - с 3.1%.

Спрямо месец по-рано повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 3.6%, а понижение - в добивната промишленост - с 9.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%.

Оборотът в търговията на дребно намалява със 17.5% в сравнение със същия месец на предходната година, по данни на НСИ.

При търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия той е 22.8%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (21.1%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (11.8%).

Спрямо юни се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.2%, и при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 1.7%. Намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.5%.

Данните на статистиката показва още намаление от 3.9% на строителната продукция през юли 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase