Кадър: Bulgaria ON AIR

Отвориха моловете в страната при стриктно спазване на всички изисквания. Безопасни ли са за посещение големите търговски центрове?

"От нас зависи дали те ще са безопасни. От съществено значение е да се научим как да живеем с коронавируса. Спазването на елементарни хигиенни мерки може напълно да направи живота ни безопасен", каза за "Денят ON AIR" зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите й не би трябвало вентилацията в търговските центрове да е опасна.

На фона на поетапното разхлабване на мерките в страните в Европа, Световната здравна организация предупреди за по-смъртоносна втора вълна на коронавируса, която ще ни удари през есента и зимата.

"Есента и зимата неминуемо ще се увеличат случаите, но не виждам медицински доводи втората вълна да е по-смъртоносна. Здравната система е подготвена да лекува заболяването. Действително очаквам намаление на заразените през лятото и покачване през зимата", прогнозира проф. Христова.

Tя добави, че не е необходимо да има образуване на антитела, тъй като клетките са тези, които ще се справят с вируса.

"Няма смисъл да се тества на сляпо. Резонно е да намалява броят на заразените със затоплянето. Заболяването е много по-тежко от грип, а грипът също е тежко заболяване. Ваксината не е панацея, малка част от хората ще си я сложат", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Христова разясни, че лятото ще има бактерии, причиняващи стомашно-чревни неразположения.

"Изпитват се много възможности, в рамките на 2-3 месеца очаквам нови постижения в областта как да се лекува коронавирусът. Ваксината ще отнеме време, пълно покритие на хората", отбеляза проф. Ива Христова.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 11 месеца

ескалаторите.асансьорите.климатичната инсталация.общ.тоалетна са местата където е опасно да се заразя с този вирус.така че без мен на МОЛ за съжаление на перачите на пари собственици на МОЛ-ове.

9

Анонимен

преди 11 месеца

Напротив...
Със затоплянето ще се увеличи броя на заразени, защото хората се отпускат и не спазват почти никаква дистанция.

8

Pf

преди 11 месеца

До 4

То едно време и дядо ти се е придвижвал с каруца,но едва ли сега ще си продадеш колата,за да я смениш с магаре. Молът е удобство. Вместо да обикакяш из целия град,за да си купиш дрехи,платиш сметките и отидеш на кино с гаджето,то правиш всичко това на едно място. Хем удобно,хем пести време. Не разбирам с какво ти пречи.