Кадър: Bulgaria ON AIR

Отвориха моловете в страната при стриктно спазване на всички изисквания. Безопасни ли са за посещение големите търговски центрове?

"От нас зависи дали те ще са безопасни. От съществено значение е да се научим как да живеем с коронавируса. Спазването на елементарни хигиенни мерки може напълно да направи живота ни безопасен", каза за "Денят ON AIR" зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите й не би трябвало вентилацията в търговските центрове да е опасна.

На фона на поетапното разхлабване на мерките в страните в Европа, Световната здравна организация предупреди за по-смъртоносна втора вълна на коронавируса, която ще ни удари през есента и зимата.

"Есента и зимата неминуемо ще се увеличат случаите, но не виждам медицински доводи втората вълна да е по-смъртоносна. Здравната система е подготвена да лекува заболяването. Действително очаквам намаление на заразените през лятото и покачване през зимата", прогнозира проф. Христова.

Tя добави, че не е необходимо да има образуване на антитела, тъй като клетките са тези, които ще се справят с вируса.

"Няма смисъл да се тества на сляпо. Резонно е да намалява броят на заразените със затоплянето. Заболяването е много по-тежко от грип, а грипът също е тежко заболяване. Ваксината не е панацея, малка част от хората ще си я сложат", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Христова разясни, че лятото ще има бактерии, причиняващи стомашно-чревни неразположения.

"Изпитват се много възможности, в рамките на 2-3 месеца очаквам нови постижения в областта как да се лекува коронавирусът. Ваксината ще отнеме време, пълно покритие на хората", отбеляза проф. Ива Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase