Снимка: Pixabay

След като днес се заговори, че големите хранителни магазини ще бъдат "накарани със закон" да предлагат 50% местна продукция последваха остри реакции. Бившият заместник-министър на земеделието Явор Гечев заяви, че реакцията е очаквана, защото веригите имат вече утвърден начин на снабдяване. А именно - централно снабдяване. Те разчитат на доставчици. Гечев заяви в "Денят ON AIR", че количеството на българската продукция по големите вериги трябва да е много над 50%.

Още по темата


"Само със законодателство не става. Нека да разберем най-после, че структурата на земеделието ни е сбъркана, че нямаме коопериране, нямаме структури , които да обединяват тази продукция. Крайно време е да разберем, че земеделието е въпрос на "хранителна сигурност" на държавата. И то сега много ясно си проличава", подчерта той.

Гечев заяви още, че освен да задължава веригите със закон, държавата трябва да осигури и преференции. По думите му, трябва да се изградят изкупвателни пунктове по борсите.

"Трябва малко да се натиснат веригите, да се задължат с партньорски начела, включително с преференции. Изкупвателните пунктове са нужни. Иначе няма кой да отиде във всеки от дворовете",  разясни той пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на агнешкото месо за Великден Гечев заяви, че агнешко има и то е съвсем достатъчно за целия български пазар.

"Категорично ви заявявам, че българските продукти, включително и агнешкото са далеч по-качествени от западните продукти. Друг е въпросът дали големите вериги ще реализират българска продукция или ще си изпълнят договорите", допълни бившият заместник-министър.

Според него затворените европейски граници ще възпрепятстват вноса на агнешко от чужбина. Явор Гечев добави още, че работници в момента не се търсят в сектора. Но прогнозира, че с настъпването на сезона на  розобера ще се отворят места.

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 1 година

До Boko bo
има фермерски пазари, там продуктите са натурални и не са толкова скъпи

15

БАНко

преди 1 година

МРАЗЯ КОМУНИЗМА И
КОМУНИЗМА НА ....б.б.
СЕГА КУПУВАМ И ОТ ПАЗАРА МЕСНИ СТОКИ И ОТ "ВЕРИГИТЕ"

14

баба мара

преди 1 година

от била купих развалени нарове от тмаркет развалени турски домати месото
от Европа е гадно на външен вид и безвкусно не се знае на колко години е