`
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Видео 25.03.2020

Правилни ли са мерките на кабинета в подкрепа на кризата?

Правителството обяви, че ще отпусне 4,5 млрд. лева в помощ на бизнеса. Ще сработят ли икономическите мерки на кабинета за справяне с кризата след коронавируса?

"Опитвам се да обяснявам модела, а не да правя оценка на правителството, ние не сме в "техните ботуши". Когато живеем в държава като България, където няма богат набор от инструменти, трябва да има масираност на подхода, много големи мерки да има предвидени. Важно е тези мерки да бъдат максимално отворени", каза за "Денят ON AIR" бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Според него мащабът на кризата, който се оформя, вече надхвърля значително обема на мерките.

"Това, което беше оповестено, е само начална стъпка. Факт е, че това не са 4,5 милиарда. Една част от мерките са за засилване на институционалния капацитет", добави Дацов.

По думите му реакцията може да бъде и по-добра, но е в правилна посока и заяви, че се надява тези мерки да бъдат доразвити.

"Структурирането на мерките трябва да е в три посоки - за подкрепа на бизнеса, за подкрепа на системата в борбата с коронавируса и за подкрепа на отделното лице. Като запазиш работните места, хората няма да се лишат от доход. Нещата трябва да бъдат овладени и то с масирани мерки", коментира бившият зам.-финансов министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че големите акули ще изплуват, но трябва да запазим капацитета в малките и средните фирми, като се насочи ресурс към тях.

"Пожелателно и добре изглежда този икономически съвет, но чисто практически, няма голяма полза. В Министерството на финансите и в БНБ работят 70% от наличните икономисти в тази сфера. Имаме няколко много добри модела, които работят в ЕС. 2008-9 г. Германия измъкна икономика си с подхода си", отбеляза още Любомир Дацов.

Коментари Напиши коментар

8

Благоев

преди 1 седмица

Не знам какво очакват някои хора! За 25 години не можахме да създадем икономика която да стои зад ЛЕВА! Така че,чрез борда поддържаме едно 25 годишно ПЛАТО на ФАЛИТА!

7

Подкрепа на кризата!

преди 1 седмица

Това не са мерки за преодоляване на кризата, а за "подкрепа на кризата" и присвояване на милиарди от мафията.

6

Скептик

преди 1 седмица

В Русия като минаха 100 новите позитивни, ги пускат 1 седмица в ОТПУСКА да стоят в къщи всички.