Нова ценова формула за изчисление на цената на доставката на руски газ за България и обезщетения от страна на "Газпром", което води до намаление на цената на газа за нашата страна от Русия с 40%.

Това обявиха премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова и ръководителят на "Булгаргаз" Николай Павлов на извънреден брифинг.

"Едва ли е случайно. За това нещо се говори от няколко седмици. Такова решение не се взима от днес за утре. Това, че е решено днес да се обяви, има за цел да покаже т.нар. историческо приятелство между България и Русия. Не трябва да се смесват двете неща - бизнес и енергийна политика", коментира бившият председател на СДС Пламен Юруков в "България сутрин".

Според него намалението на цената за България трябва да ни радва, но не трябва и да забравяме, че досега сме плащали може би най-високата цена за газ.

Юруков допълни, че би трябвало това намаление да бъде усетено и от потребителите.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов също смята, че вероятно намаляването на цената на газа ще доведе до по-ниски цени и за крайните потребители.

"Новината е добра. България развива партньорство в областта на енергетиката с Русия. На нас ни попречиха да развием "Южен поток", сега се присъединихме към "Турски поток" и трябва да сме доволни ", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му подобни проекти имат и друго измерение, а именно, че са силен фактор за отбраната на страната.

"Когато имаш стратегически проект на територията на България, която е в НАТО, никога Русия няма да насочи своите оръжия към нея. Това не трябва да се изпуска, защото има огромно значение за защитата на националната сигурност", допълни още Премянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase