Заради коронавируса могат да бъдат засегнати широк спектър от продукти и услуги в Китай, заяви Юлиян Арнаудов - основател на TechTrends, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му от една страна Китай все още се води като "фабриката на света". "В нея се произвеждат и сглобяват голяма част от продуктите, които ползваме като потребителска електроника и големи индустриални решения, включително соларни панели", посочи той. И уточни, че заради карантината се е наложило затваряне на фабриките за немалък период от време. Самите доставки също са блокирани или редуцирани.

"Вторият производствен елемент е това, че Китай е сред водещите доставчици на редките земни материали, от които определени компоненти на смартфони и телевизори се използват като ключови. При голямо блокиране на Китай това може да "удари" самата суровина", уточни Арнаудов.

"Технологиите са много засегнати, тъй като Китай произвежда, консумира и започва да развива технологиите сама. От друга стара, Япония и Южна Корея са силни в тези области", добави Арнаудов.

Гостът подчерта, че при Apple дори с по-малко продадени устройства печалбата им няма да пострада толкова силно, както при компании, които са силно зависими от обема продадени единици, като Samsung, например.

"Има опасения, че ако ситуацията с коронавируса и затворените фабрики продължи, това ще повлияе не само на доставките на сегашния, но и на следващия модел iPhone", призна експертът.

"Технологичните компании си позволиха да станат толкова зависими от Китай в последните години първо заради производствените разходи, а и те натрупаха знания как да да правят бързо, лесно и евтино прототип на нехардуерен продукт и да започнат в бързи срокове производство при одобрение", отбеляза Юлиян Арнаудов.

"Ако има забавяне на пускането 5G мрежата, може да се усети в следващите етапи заради това, че доста от иновациите в сектора са в Китай. Развойната дейност ще бъде засегната много повече в дългосрочен план, ако вирусът продължи да бъде проблем за цялата търговска верига", каза още основателят на TechTrends.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase