Снимка: Pixabay

Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в България. Стойността на износа на бранша за 2018 г. достига близо 7 млрд. лв. или малко над 12% от общия износ, който страната ни е реализирала, според данните на Националния статистически институт и на Българската асоциация по електротехника и електроника, пише БТА.

Още по темата

44 г. ни трябват да догоним Европа, ще помогне ли заводът на VW?

От 2007 г. до края на миналата година това е секторът с най-значителен прогрес в износа, като за периода той се е увеличил 4 пъти. В самото начало общата му стойност е била над 1,5 млрд. лв., а в края на 2018 г. достига 6,963 млрд. лв. Така за 11 години успява да измести износа на минерални горива, мед и медни изделия, облекла и от пето място се изкачва до първо.

Най-големият пазар на сектора е Германия, за която се изнасят 20 процента от общия експорт. Като от 2016 г. страната ни изнася за водещата икономика на ЕС повече продукти на електротехниката и електрониката, отколкото внася. За миналата година България е експортирала към Германия продукти от сектора за над 1,1 млрд. лв. Сред тях водещи са хладилници, електрически апарати, кабелни форми за автомобили, електрически табла, пултове, панели, конзоли и др.

Според специалисти браншът има потенциал за още по-голям прогрес в износа на продукти на електротехниката и електрониката, но среща проблеми при намирането на квалифицирана работна ръка.
 

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 6 дни

До бай Тошо

Докато има трудови отношения ще има и експоатация под една или друга форма. Ако си мислиш, че по онова верме работниците са вземали всичко което са изработвали, спокойно ще мога да те нарека д*ебил. Разликата е, че сега компетентите вземат повече. Другото е схоластизъм.

45

УЖАС

преди 1 седмица

Всички сте *** хейтърите. Срам ме е от вас. Всяка една новина я засипвате с недоверие , негавивизъм и ужасен песимизъм. Но, това е добре за нас- хората мислещи правилно и развиващи се дори в България. Но, няма лошо такива като вас бачкат за нас.
наздраве

44

ьааььаьа

преди 1 седмица

До до 29
Не е вярно. Продукта е на този, който знае как да го произведе и има възможност и заводи да го създаде.
Фирмата, която държи лиценза е на акционерите. Те си мислят, че знаят и притежават нещо, но това е на хартия само. Питайте един акционер, дали знае къде се ползват парите му точно и ще видите колко знае. Китай копира и създава вече. Както японците едно време в САЩ. САЩ са към кофата тръгнали..Ммного мързел ги напрече след, като вързаха долара с петрола