Снимка: pixabay

Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране на лекарства за онкоболни три месеца след старта на системата за верификация. Четири опаковки от едно лекарство са изнесени от България за Холандия. Случаят е уловен от европейската система за проверка на лекарствата, съобщи Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата.

"Всички търговци в Европа са предупредени да следят това лекарство, тези партиди. До момента не са открити други фалшифицирани опаковки… Ако във веригата на разпространение на лекарства има фалшифицирани опаковки или фалшифицирани лекарства, системата ги засича и те не стигат до пациента. В този случай системата ги е засякла“, обясни Денев пред БНР.

Още по темата

По думите му само опаковките са били фалшифицирани, но има вероятност ампулите в тях да са били с изтекъл срок на годност.

Той припомни, че системата работи от 9 февруари тази година:

"До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се установява фалшифицирана опаковка“.

"Аптеките и търговците, преди да освободят даден лекарствен продукт, трябва да го проверят, да го сканират, защото, ако не се сканират опаковките, дори и да има фалшификации във веригата на разпространение на лекарствата, те няма как да бъдат установени“, подчерта Денев.

Деян Денев обяви, че 40% от аптеките в България все още не са свързани със системата за верификация на лекарствата.

Коментари Напиши коментар

7

хм

преди 2 седмици

държава Холандия не съществува.

6

Анонимен

преди 2 седмици

Кое е лекарството?

5

Анонимен

преди 2 седмици

Това да си играеш със здравето на хората трябва да е за доживотна присъда.