Снимка: pixabay

Над 1 милион европейци вече сами си произвеждат енергия, каза днес във Варна Игнасио Наваро, ръководител на проекта "Европейски енергиен преход" на организацията "Грийнпийс".

Той припомни, че вече е приета общоевропейска директива, която дава право на гражданите да си произвеждат сами енергия, но проблемът е кога отделните държави ще я приложат в собствените си закони.

По думите му от тази възможност се възползват предимно живеещи в западната част на контитента, докато в източната добри примери има основно в Гърция.

Причината личното производство на енергия да е по-разпространено в Западна Европа е, че там държавите имат по-прогресивно законодателство и хората не срещат административни и бюрократични пречки, обясни Наваро.

По думите му вече е видно, че подобни стъпки водят до повишаване на брутния вътрешен продукт на страните и в тях енергийната бедност е сведена до минимум.

Игнасио Наваро е част от екипа на "Грийнпийс", пристигнал във Варна с легендарния кораб на организацията "Rainbow Warrior", съобщава БТА

Настоящото посещение на плавателния съд е част от общоевропейския тур "Заедно за климата". Чрез своята обиколка представителите на организацията отправят призив към политиците да предприемат спешни мерки за опазване на околната среда и най-вече в сектора на енергетиката.

След Варна "Rainbow Warrior" ще акостира в Бургас. Двете пристанища ще бъдат домакини на различни обучения, форуми за иновации, прожекции, куклен театър, изложба. След България "Rainbow Warrior" продължава към Гърция и Италия.

Коментари Напиши коментар

21

Пречки в БГ много:

преди 1 седмица

Виската цена на соларките и липсата на субсидии. Или ако се случи да има някоя субсидия то хората масово не знаят защото информация няма.
Липсва адекватна масова рекламна кампания.

Когато поддаваш ток към мрежата изкопната цена е на практика никаква

Освен дгуго и като започнеш да връщаш ток към мрежата по закон си Енерго производител.

Т.е. трябва член от семейството да плаща осигуровки на минималната заплата в Енергетиката.

Общо взето соларка в Бъглария си заслужава само за Бойлер.

20

Кротко

преди 2 седмици

СНиманите батерии са следени от космоса като опасни анти земни станции целеуказват на жетока вражеска армада къде да ударят дъното на тропосферния океан/тн повърхност/
Тази армада е свързана с тежки поражения в миналото тн"Първо пришествие".

Има данни че с а нанесли жестоки поражения на наша цивилизация на съседна планета.

Всички домове наблизо с такива батерии са следени като исключително опасни..

19

Анонимен

преди 2 седмици

Това е нещо реално за екологията, ако се пренебрегне страните в които се произвеждат елементите и суровините за направата на панелите. Но неплащането на монополистите не е за всяка държава, особено за нашата.